Regisztáció

Kiutak a majomcsapdából - Nate Hagens előadása [magyar felirattal!]

twentydigitcombination |

Tarthat-e tovább a gazdasági növekedés? Mit jelent számunkra a magunkban hordozott genetikai örökség? Hogy jelenik meg az emberi történelemben a maximális teljesítmény elve? Miért reagálunk késve, pánikszerűen a válságjelenségekre? És a legfontosabb: hogyan tovább?

Ezekre a kérdésekre próbál választ adni Dr. Nate Hagens "The Converging Economic and Environmental Crisis" c. előadása, amelyet 2014. júliusában tartott a Minneapolis College of Art and Design előadótermében, a közönség főként a 350.org és az Átalakulás (Transition) mozgalom tagjaiból, tehát a témában otthonos és arra nyitott emberekből állt. Kiváló szintézis, túljutva ezen a nyolcvan perces mesterkurzuson, azt gondolom, egy kicsivel jobban érthetjük majd a pénzügyi rendszer, az energia és erőforráshasználat, a civilizációs fenntarthatatlansági válság és az emberi psziché összefüggéseit. Nate Hagens szellemes, magával ragadó stílusú előadó, húsbavágó, súlyos kérdéseket feszeget, ám nem paráztat és nem ragaszkodik ortodox módon egyetlen fajta, általa elképzelt jövőképhez. Mondanivalójának lényege, hogy minél többet megértünk a tetteink mögött meghúzódó késztetésekből, agyunk a maitól merőben eltérő körülmények között kialakult huzalozásának tervrajzából, annál inkább alakíthatjuk a jövőt a számunkra kedvezőbb kimeneteli lehetőségek irányába.

Dr. Nate Hagens több mint egy évtizede hagyta ott a Wall Street fényűző világát a humánökológia kedvéért, azóta kutat, ismeretterjesztő előadásokat tart és egy időben az Oil Drum szerkesztőjeként is tevékenykedett, sok minden más dolog mellett, amit az előadásban elmesél majd.

Az előadáshoz tartozik még egy kérdés-válasz szekció, amelyet itt találtok meg, és ami szintén elég tanulságos - kár, hogy a kérdezők egy részét kevéssé lehet hallani. Ha pedig több dolgot szeretnétek Nate Hagenstől olvasni, ajánlom ezt, vagy ezt az interjút, illetve a The Monkey Trap című blogját.

Nem mondom, hogy könnyű volt mindent lefordítani, biztosan találtok benne hibákat, különösen, hogy masszívan interdiszciplináris anyagról van szó, szóval, ha esetleg valamelyikőtök jobban ismeri a pszichológia, a pénzügyek, az energetika vagy a rendszerelmélet témakörét, szóljon nyugodtan, ha valamilyen kifejezést rosszul fordítottam, vagy valamilyen mondatnak nem pontosan adtam volna vissza a mondanivalóját. Az előadás slide-jai pedig itt találhatóak meg, van egy kevés, ami nem látszik jól a felvételen.

Hozzászólások

twentydigitcombination |

Teljes képernyőn nézve jól látszik a felirat!

felician |

Mély tisztelet a fordításért! Nagyon jó előadás, és nagyon jó szemlélet! 25:50, 33:24, 41:11 és 41:40 környékén van olyan felirat, ami nálam teljes képernyő mellett is kilógott a képből. Ez talán korrigálható. Az emergens tulajdonságok magyarul is használt kifejezés (ugyanakkor jó, hogy ott a magyarázat, de az meg valami olyasmi lenne, hogy egy rendszer olyan tulajdonságai, amelyek nem vezethetők vissza közvetlenül a redszeralkotók egyéni tulajdonságaira). Kár, hogy ilyen hosszú az előadás, olyan szempontból, hogy kevesen fogják végigülni. Érdemes volna talán egy kivonatot is csinálni belőle, különös tekintettel a "Mit tegyünk" részre a végén...

Verita |

Hadd vitatkozzam egy kicsit Feliciánnal. Tapasztalatból tudom, mennyi időt vesz igénybe egy videóanyag,vagy hanganyag lefordítása. Idegtépő az állandó visszatekerés, a megfelelő magyar kifejezések megtalálása. Bár én magam még feliratot nem készítettem, csak kivonatokat. Ezért is nagy dolog, hogy gondolt a szerző az angolul kevésbé tudókra. Ráadásul Twentydigitcombinaton már nagyon sokat letett arra a bizonyos (virtuális) asztalra. Igen, lehet, hogy hosszú az előadás, még nekem sem sikerült végignézni, de ha lesz időm, meg fogom tenni. Jó lenne, ha itt inkább az adott témáról folynának a viták. Illetve, aki úgy érzi, jobb lenne a rövidebb, vágott verzió, az tegye meg, hogy maga megvágja az anyagot.

felician |

Nem reklamáltam, csak észrevételeztem. Az előadás ekkora és kész, nem lehet vele mit csinálni, megvágni béna is volna. Csak kilistázni volna érdemes néhány gondolatot (amit nyilván bárki megcsinálhat, akinek érkezése van rá, nem tdc felé ment ez igényként. Ő már megtette a magáét nagyon is! :) Az utolsó megjegyzésem ilyen módon pont a témához való hozzászólásnak lett szánva, csak elcsesztem a bekezdésezést, és egybemosódik az operatív megjegyzésekkel. peace! ;)

twentydigitcombination |

Megtisztelő a figyelmetek. Felician, köszi az észrevételeket, most kipróbáltam és nem pont ezeknél a helyeknél (gyanítom, hogy monitortól, beállítástól is függ), de találtam kilógóakat, ahol 4 sor volna egyszerre azt az Overstream mintha nem bírná. De ha esetleg azokra a pontokra is gondolsz, ahol -- jelet látsz, az nem kimaradás (noha persze én hagyhattam ki ott mondatot), hanem a sortöréseknél rakott ki ilyeneket. De van, ahol tényleg kilóg.

Ezen a linken is megtalálható a feliratos előadás, e nélkül a probléma nélkül: http://www.amara.org/en/videos/4NifpkjBLoHt/info/dr-nate-hagens-the-converging-economic-and-environmental-crisis-10-july-2014/ Eredetileg itt készítettem a feliratot, az Amarát először használtam, meg először feliratoztam úgy egyáltalán, és nagyon jó felület, kivéve azt, hogy a beágyazással nem boldogultam, és ahogy utánaolvastam, másoknak is volt vele gond. Így találtam az Overstreamet. Sajnos nincs betűméret beállítás benne, úgyhogy keresek még más programot. Esetleg van javaslatotok?

Köszi az emergens tulajdonságok észrevételt, nem ismertem korábban ezt a kifejezést, átveszem majd a szövegbe.

A hosszúság problémáját azzal próbálom majd áthidalni, hogy lesz még később néhány post, ami az előadás különböző részeire utal vissza.

twentydigitcombination |

http://www.amara.org/en/videos/4NifpkjBLoHt/info/dr-nate-hagens-the-converging-economic-and-environmental-crisis-10-july-2014/

felician |

Királyság :) köszi

Hozzászólok

A szöveg formázásához markdownt használhatsz.
  • {{kw}}