Regisztáció

Szabadulás a pénzügyi mátrixból

twentydigitcombination |

Vége a gazdasági válságnak és mindenki happy? Vagy azért... khm, nem egészen? Melyek a mostani pénzügyi berendezkedés feloldhatatlan rendszerszintű ellentmondásai és hová vezthet mindez? Meddig lehet folytatni a pénznyomtatást, fenntarthatóak-e a világban felhalmozódott adóssághegyek? Szabó Gergely előadásaira mindenkinek érdemes volna rászánnia egy órát.

Szabó Gergely közgazdász Mandineren írt cikkeivel néhány hete találkoztam először. Ottani bemutatkozása szerint Szabó tíz éve aktív a határidős piacokon, vezetője volt a világ egyik legnagyobb szén-dioxid fedezeti alapjának határidős és opciós részlegének. Dolgozott a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb forgalmú energiakereskedőjénél, ahol több milliárd dollár értékben kötött határidős ügyleteket, és kapcsolatban volt a világ számos vezető pénzintézetével. A cikkek friss és őszinte hangvételén fellelkesülve rágugliztam a nevére és megtaláltam két ismeretterjesztő előadását Szabadulás a pénzügyi mátrixból valamint az Előttünk álló válságról címmel. (Valamint, bár ez nem tartozik szorosan ide, részt vett a Vidék Kaland programban, ahol mindenféle urbánus arcok ismerkednek a tanyasi élettel, az erről vezetett blogja itt található.) Mint az előadásokban elhangzott, tervez egy harmadik részt is, amely kifejezetten magyarországi szemmel reflektálna a helyzetre.

Az előadásokat három ok miatt ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Egyrészt, közérthető és érdekes módon mutat rá a pénzügyi rendszer szisztematikus problémáira, olyan összefüggésekre, amelyekkel a nemzetközi, de különösen a magyar fősodrú médiában csak ritkán találkozhatunk.
Másrészt, a dilemmák és az ebből következő lehetséges kimeneteli szcenáriók bemutatásán túlmenően alternatívákat, kiutakat, konstruktív javaslatokat is felajánl - tulajdonképpen az egész Szabadulás a pénzügyi mátrixból című előadás ezekről szól.

Harmadrészt, és ez hazai szemmel nagyon fontos, végre valaki hiteles szakmai háttérrel, technikai szemlélettel mutatja be a problémákat magyar nyelven is, elkerülve a témával foglalkozó különböző hazai megmondóemberek hibáit. Azaz, aki összeesküvés-elméletekre, szabadkőművesekre és illuminátusokra, avíttas huszadik századi ideológiákra, parttalan és irreleváns pártpolitikai bűnbakkeresésre, rosszabb esetben különböző népcsoportokkal szembeni gyűlöletkeltésre kíváncsi, az nem jár jó helyen, ellenben, aki rendszerszinten szeretne tisztábban látni, a big picture-re kíváncsi, annak feltétlenül ajánlott az előadások megtekintése. (ahogy arra mások is rámutattak, a különféle zavaros, ámde bizonyos körökben népszerű konteók veszélye, hogy szélesebb körben szalonképtelenné tehetik a ma fennálló pénzrendszer problémáinak témáját. Pedig ez az, ami a legkevésbé hiányzik akkor, amikor inkább a szemek felnyitására lenne égető szükség a pénzügyi és minden más területen megnyilvánuló fenntarthatatlanság miatt.)

Hibátlannak mégsem nevezném az előadást: hiányolom például a pénzügyi válság és a természeti erőforrások szűkössége közötti összefüggés említését (erre csak implicit módon, a kérdés-válasz szekcióban történik utalás). Márpedig, ahogy Nate Hagens is rámutatott, a pénz egyfajta követelés természeti erőforrások jövőbeli használatára, amivel az a gond, hogy napjainkban a követelések mennyisége jelentősen túlhaladta az igénybe vehető természeti erőforrások mennyiségét. Ettől függetlenül persze a pénzügyi rendszer önmagában is egy már-már érthetetlenül komplex szisztéma, amiben fenntarthatatlan buborékok jöhetnek létre relatív erőforrásbőség mellett is. (lásd. 1929). Most éppen Niall Ferguson könyvét olvasom a világ pénzügyi történelméről, amely rámutat, hogy a buborékok és azok kipukkanása a történelem során folyamatosan ismétlődő eseménysor, a második világháborút követő időszak volt kivételes abban a tekintetben, hogy akkor ilyenre nem került sor.

Nos, a hosszas bevezetés után nézzük az előadást! Nem kell megijedni, azért van csak ilyen sok videó, mert 20-25 perces blokkokban került fel az anyag:

Itt pedig a másik, Az előttünk álló válságról című előadás található.

(A felhasznált képek forrása: http://images4.alphacoders.com/888/8886.jpg; http://www.funnyjunk.com/politics/68670#68670)

Hozzászólások

felician |

Jaj, a második képet de rég keresem! :)

twentydigitcombination |

hát , örülök, ha meglett. Én a Facebook Szkeptikus Társaság topikjában találtam. Nem mintha teljesen azonosulni tudnék 100%-ban a szkeptikus világnézettel, nézetem szerint az is egyfajta hübrisz, hogy a tudomány magyarázataival minden egyértelműen leírható, megmagyarázható. Be kell látnunk, hogy számtalan dolgot egyszerűen nem tudunk és nem ismerhetünk a világról és nem is fogunk. (Ha részletesebben érdekel, Bardi profnak volt erről egy nagyon jó esszéje: http://cassandralegacy.blogspot.hu/2014/08/peak-ufo-decline-of-cultural-cycle.html ) Mindazonáltal fontos az egyértelműen "fénymarhaságnak" (idézve főpolg.mester úr örökbecsú szavait) bizonyuló dolgok kiszűrését, amelyekkel tele van a Facebook üzenőfal, Szabadon Ébredőktől, az oltáselleneség, a vásári ezotéria és egyéb hülyeségeken át. Már elkezdtem erről egy hosszabb esszét, ha nem csap el a HÉV vagy nem esik a fejemre egy tégla, majd befejezem.

Pauló Gergő |

Az előadást meghallgatva jónak tartom azokat a változtatási javaslatokat, amiket felvázolt a fiatalember. Viszont én is hiányolom, hogy nem hozta összefüggésbe a pénzügyi válságot a természeti erőforrások túlhasználatával. És a felvetett változtatások pozitív hatásainál, amikor arról beszél, hogy a valódi értékteremtő reálgazdaságra helyeződne a hangsúly és mindenki egyre ügyesebb és okosabb lévén majd egyre kevesebb erőforrással és emberi munkával egyre hatékonyabban és egyre többet tud majd termelni, az azért megkérdőjelezhető és erősen árnyalnivaló végkövetkeztetés (mármint hogy ez mennyire helyes, illetve jó cél?). Ezzel együtt jó dolgokat mondott szerintem, és biztos vannak gondolatai a pénzügyi világ és a környezet/élővilág/természeti erőforrások összefüggéseiről, talán csak nem volt ideje erről is beszélni.

Hozzászólok

A szöveg formázásához markdownt használhatsz.
  • {{kw}}