Regisztáció

A fejjel lefelé kertészkedés nemes tudománya - Csak egy erkélyed van? Sebaj!

felician |

Beparáztattak a huncut zöldek a bolti zöldségen leselkedő méreganyagokkal és a minőségi éhezéssel? Jól tették.

De mit tegyen a szegény ember, aki függetleníteni szeretné magát az egyenzöldségipartól? Két dolgot mindenképp tehet: vásároljon termelői piacon Mari nénitől (aki vélhetőleg nem nyomul peszticidekkel és nitrátosvödrökkel hátul a veteményben), vagy kertészkedjen otthon, és termelje meg magának az elfogyasztott zöldség legalább egy részét. Garantáltan vegyszer nélkül, és termőtalajban. De hova nyúljon az, akinek nincs kertje, csak egy erkélye? Vagy erkélye sincs, csak ablaka?

Nos, még utóbbiaknál is mutatós és különleges szobadíszekké válhatnak a FEJJEL LEFELÉ NEVELT NÖVÉNYEK! Összegyűjtöttem róluk néhány magyar nyelvű linket. Szerintem szupercsalafinta jóság, érdemes terjeszteni! :)

Nyárasdy Rita blogján két cikk is foglalkozik az ötlettel. Ezt átvette Ivád község honlapja is, ahol egy amerikai videót is meghivatkoznak az ügyben. Végül pedig ugyancsak videón tekinthető meg a lakótelepi magyar leleményesség szép példája, mikor is anyuka és apuka fillérekből kivitelezik a délies panelerkélyen a paradicsomkertet, miközben már-már indokolatlan, vágatlan részletességgel tárul a kevésbé ügyes kezűek elé is a knowhow! És még a hulladékhasznosításra is pozitív példa! Bravissimo!

Persze nem csak paradicsom termelhető így.

S végül ha van kerted, akkor is gondold meg a lehetőséget! Emeletesítheted a kertedet, s a felső szintet nem kell kapálni, gyomlálni, csigától félteni, és ha kiderül, hogy rossz helyre tetted, fogod, és átakasztod! Ha pedig ügyes vagy, az öntözési vízveszteséged is nullához tart az emeleten, ami pedig már egészen forradalmi! :)

Hajrá, le a vízízű áruházi műanyagzöldségekkel! Lógjon az a kelbimbó! Let the pumpkin hang!

;) f

Hozzászólások

felician |

A következő nyáron teszteltük a kertben a dolgot, és arra jutottunk, hogy működik, de mondjuk - érthető módon - nem lehetett összehasonlítani a mellette növő szabadföldi paradicsommal. Negyedakkora maradt. Viszont virágzott és termett is, szóval a célnak megfelelt, erkélyen simán jóval több a semminél. Az is igaz, hogy vízen kívül nálunk nem kaptak mást. Ha kaptak volna valami kiegészítő táplálást, például ázalékos öntözést, akkor biztosan nagyobbra nőttek volna. Igaz, ázalékot készíteni az erkélyen nem egyszerű kihívás. ;) De szintetikus tápsót nem ajánlgatok. :)

Hozzászólok

A szöveg formázásához markdownt használhatsz.
  • {{kw}}