Regisztáció

WC-n lehúzható ökobullshit á la Zewa

felician |

Szerinted milyen ötlet WC-n lehúzható WC-papír-gurigát gyártani és környezetvédőként pózolni ezzel? Szerintünk szar, de lássuk a barnamedvét!

Egyre többen értik szerencsére, hogy a környezet óvása fontos dolog volna, ám a gondolkodás divatja sajnos ezzel is nehezen tartja a lépést. Nosza hát, megjelennek a marketinges szemfényvesztők, hogy erre apellálva levegőt értékesítsenek. Ezt teszi a SCA is, amikor kihirdeti, hogy a fogyasztói kényelem mellett (amely persze eddig is piacvezető csali volt mindenben) környezettudatosság motiválja a lehúzható WC-papír-guriga megalkotásában. Többek között ezt hívják zöldre festésnek, és a zavarosban halászás tipikus példája.

A dolog lényege, hogy az újfajta WC-papír olyan gurigán van, amely ha leürült, vízbe dobva azonnal feloldódik, így dugulás nélkül lehúzható a WC-n. Hurrá. A bemutatóvideók szerint tényleg imponálóan gyorsan mállik széjjel, a valóságban ki tudja, de nem is érdekes.

A Zewa Aqua Tube reklámoldalán (direkt elrejtettem a linket a szövegben, aki szeretne szigorúan tudományos kutatói alapon bosszankodni/röhögni rajta, csak az fordítson energiát a megkeresésére) közlik, hogy

”A Zewa Aqua Tube® az egyetlen WC-papír-guriga, amely lehúzható a toaletten, biológiai úton lebomlik, vagy újrahasznosítható.”

(Én meg itt jegyezném meg, hogy új termékünk, a képen látható ViridisKolbász® az egyetlen kolbász, amely húst tartalmaz, hosszúkás és ehető!) *

Az “egyetlen”...

ad 1.: Nos, bevallom, kerültem már olyan szükséghelyzetbe, amikor megfelelően szétoperált hagyományos WC-papír-gurigát is le kellett húznom végezetül a WC-n (remélem, érthető), és képzeljék, LEMENT! Használhatatlanul kicsi darabokra tépve bizonyára még biztonságosabban lemegy. ad 2.: Hogy egy hagyományos® WC-papír-guriga (képünkön) cellulózrostjai az SCA termékével ellentétben kifognának a lebontó baktériumokon, azt ezennel hadd kérjem ki magamnak a mikrobák nevében. ad 3.: És hogy a másféle guriga ne volna újrahasznosítható? Miért is nem?!

Hozzáteszik még:

“Mivel nincs szükség külön lehúzásra, így a termék használata nem fogyaszt több vizet.”

Nekem a már említett szorult helyzeteim után nem kellett külön lehúzás, de azzal is együtt tudtam volna élni, hogy majd a következő felhasználó húzza le az ott málladozó hagyományos guriga darabjait a saját bélsarával egyetemben, elvégre nem gyakran nézegetem magam a bűzzáró víztest papírdaraboktól zavartalan tükrében se WC-használat után, se előtte, s feltételezem, hogy ezzel nem csak én, de még talán az SCA marketingesei is így lehetnek többségükben.

“A Zewa Aqua Tube® guriga kizárólag 100%-ban minősített forrásból származó papír-nyersanyag felhasználásával készült.”

Megnyugtató, de ha már van ez a csoda, környezeti szempontból nem volna üdvösebb, ha simán csak újrapapírból készülne (mint minden bizonnyal a képen látható hagyományos guriga is)? Nem bánom, legyen a forrás csak 5%-ban ellenőrzött újrapapírforrás (bármit jelentsen ez), jobbnak tűnik, mintha mondjuk egy 100%-ban ellenőrzött erdőben kivágott fából csinálnák. Nem? Vagy netán arra apellálnak, hogy összetévesztem az “újrahasznosíthatót” az “újrahasznosítottal” (1. idézet)?! Nézzük csak, mi áll a Trade magazin vonatkozó közleményében:

“Az SCA, a világ egyik vezető higiéniai és faipari vállalata büszkén mutatja be legújabb toalettpapír innovációját…” etc. etc...

Érted, faipari… Szóval újrahasznosítHATó (mint kb. minden papír, amíg le nem húzzák a vécén), örülünk. De gondolom, hogy mivel újrapapírból nehéz reprodukálható gyorsasággal szarrá mállót készíteni, inkább baromira ellenőrzött fából csinálják újonnan, és remélik, hogy nagyvonalúan átsiklom majd az újrahasznosítás szó toldalékai fölött. Hát nem. Sőt:

A marketingstratégia mindazonáltal szemmel láthatóan működik: a noihirek.hu (értsd: NŐI HÍREK - a későbbiek fényében ezennel hadd kérjem ki ezt magamnak a nők nevében) szerzője lelkes hangú cikkében így méltatja a szerinte forradalmi találmányt:

“A cég sajtóközleménye szerint a fogyasztói felmérésekből kiderült, hogy az üres WC-papír-gurigák gyakran forrásai egyes otthoni vitáknak, azonban ez a probléma a jövőben a Zewa Aqua Tube-nak köszönhetően megoldódik.”

A békés együttélés ezen ördögi próbatételét én ugyan célravezetőbbnek találnám mentálhigiénés síkon áthidalni, mint az altesti higiéné kellékeinek szintjén, azt ugyanakkor könnyen belátom, hogy a mentális jólápoltság az SCA-nak és a hasonló szemléletű cégeknek nem vágna egybe az érdekeivel. Ha a nyakunkon is segg van, talán kétannyi Zewa WC-papír fogy majd, de szerencsére a gurigakezelés gordiuszi csomója átvágva hever.

Ezzel nem csak a fürdőszobai komfort, hanem a fogyasztók kényelemérzete is megnövekszik (mi a különbség? - a szerk.), de a gyártó hangsúlyozta a környezetbarát hozzáállást is, hiszen biológiailag lebomló, újrahasznosítható anyagokból áll a lehúzható WC-papír-guriga, ami a jövőben emiatt is szélesebb körben elterjedhet majd.”

De éppen arról szól a dolog, bakker, hogy NEM HASZNOSÍTOD ÚJRA azt az újrahasznosítható anyagot, hanem lehúzod a slozin, nem?! Ez nem környezetbarát, ez épphogy környezetellenes!

“Az SCA statisztikái szerint egyébiránt a hagyományos üres WC-papír-gurigákat az emberek többsége csak a normál szemetesbe dobja, és nem gyűjti szelektíven, így a kényelem mellett a környezettudatosság volt az új találmány megalkotásának elsődleges célja.”

Aha. Tehát hogy ha eddig nem szelektáltál, akkor most majd még könnyebben nem szelektálsz (hanem bekevered a papírt szarral, és elengeded Csepelnek, míg a “normál” szemétből még mindig kiválogatható lett volna legalább elvben), az a környezettudatosság non plus ultrája a cég részéről. Nem, kedves Nőihírek, ez egy egészen másfajta tudatosság!

Na, de ne mondja senki, hogy a WC-papír-gyártók ellensége vagyok. Sajnálattal közlöm az SCA-val, hogy a konkurrens cég (már ha az) megtalálta azt a megoldást a gurigák eget rázó problémájára, ami tökéletesen megfelel szőrözős ízlésemnek, és amelynek kákáján nem találok csomót, akármilyen sötétzöld vagyok: ÍME

A NEM FOGYASZTÁS MINDIG KÖRNYEZETBARÁTABB, mint akármilyen csalafinta fogyasztás – bármennyire is nem tetszik ez az SCA-nak és elvbarátainak.

Csak az ejt kétségbe, hogy akkor hogy lesz mindez a továbbiakban?/* na jó, a kép csak illusztráció, köszönet a Hoss húsboltnak

Hozzászólások

twentydigitcombination |

:-) Nagyon egyetértek! Esetleg alapíthatnánk egy greenwashing szégyenfalat, hm?

warnew |

Alapítsunk. Van konkrétabb elképzelésed is? :)

felician |

Hoppáhoppá... világlátott ismerőseim felhívták a figyelmemet, hogy nálunk értelmesebb szokásrendű országokban, mint például Ukrajna, már régóta létezik a párkapcsolatbarát ökogurigátlanság, és még a csomagolás térkihasználásban is kenterbe verik így a találmányaival ügyetlenkedő kapitalizmust. (Nem lennék most az imperialisták helyében.)

ÍME:

warnew |

azt amúgy sosem értettem minek bele akkora lyuk. (tegyük fel, hogy kell, mert... öööö, nemtommiért) de miért nem elég ceruzányi? ez valami régi gyártástechnológiai bénaságból ránkmaradt hagyomány?

Amúgy én .hu is használtam ilyen lyuktalant, illetve olyat is ami nem henger volt, hanem harmónika.

lengyilány |

a szlovákoknál is volt pár éve, meg Erdélyben is láttam ilyet szerintem. szóval ez totál nem újdonság. csak épp szokatlan. szerintem a nagy luknak amúgy ergonómiai okai vannak. Pl. wcpapír-tartók, meg hogy így kényelmesebb letekerni... de persze ez is szokás kérdése. :p

Lara Bea |

Lehet, hogy a Zewa hulyeseget allit, nem ketlem. De a Zewa legalabb allatkiserlet mentes, mig a Kimberly-Clark pedig nagyon is az. Ugyhogy lehet gondolkodni, melyik is a kevesbe artalmas a kornyezetre...

gladia |

Amikor először meghallottam ezt a reklámot, azt hittem, valami vicc. Hogy tudnak ilyem marhaságot kitalálni? És a környezetvédelem? Én speciel a szelektívbe rakom a wc papír gurigát.

Évi |

Nem hiszem, hogy most találom fel a spanyolviaszt, csak agyalok a kommenteken: azért olyan nagy a guriga lyuka, hogy még többnek tűnjön becsomagolva = optikai tuning? Na de már a szoci időkben is ez volt? Mert az ukrán méret kb akkora, mint a miénk, csak ott végig wc papír van lyuk helyett. Még ezt is spórolják rajtunk, mint a sajtkrémek dobozaival, aminek a seggén oltári nagy mélyedés van, és alig van benne anyag, de jó nagy a csomagolása. Ááá, pofám leszakad.

Hozzászólok

A szöveg formázásához markdownt használhatsz.
  • {{kw}}