Regisztáció

Föld napjára

Virra Datra |

Csökkentsd le minél inkább életszínvonaladat úgy, hogy életminőséged ne csökkenjen! Az életszínvonal csak a modern kori mítoszban azonos az életminőséggel. Ez fontos. Fontos leszámolnod közgondolkodásunknak ezzel a nagy hazugságával, mely szerint általánosan a birtokolt anyagi javak a boldogság feltétele. De fontos ugyanakkor megfejteni azt is, van-e egyéni javaid, szokásaid közt olyan, amely valóban és önbecsapás nélkül kimondható módon életminőséged egyik tartóoszlopát jelenti. Ha van ilyen: na, arról ne mondj le! Ahhoz jogod van. A többiben, a feleslegben azonban készülj fel kíméletlen ritkításra!

Mindennapi tippek egy Földbarát élethez

felician |

Tanítványaimnak évek óta gyűjtögetek, ollózgatok egy listát azokról az életvezetési alternatívákról, ha jobban tetszik, öko-tippekről, amelyekkel hétköznapi emberként mi is hozzájárulhatunk a fenntartható élet megvalósításához, és túlmutatnak a csöpögő csapon. Ezt most közzéteszem. Elég hosszú, de biztosan nem teljes. Hálás volnék, ha nem csak továbbosztanátok mindenfelé ;) hanem sikerülne együtt továbbfejleszteni. Kérem, hogy alul, a kommenteknél írjátok le, mit hiányoltok, milyen egyéb tippetek van, mi elhibázott, mit kellene még, mit nem kellene kövérítéssel kiemelni, egyáltalán: mitől lehetne még jobb.

Nemnövekedés keleten és nyugaton

twentydigitcombination |

**Ljubljana, Zágráb, Szófia és Lipcse után 2014. január 24-25-én került sor arra a budapesti workshopra, amelynek a témája a nemnövekedés volt az exszocialista országok szemszögéből, és amely az első, a témával foglalkozó rendezvény volt, amin részt vettem. A következőekben az első nap beszámolóját olvashatjátok, melynek programja egy egésznapos workshopot ölelt fel a Limo kísérteties-romantikus hangulatú, sok vihart megélt Belgrád rakparti épületében. A második nap különböző projektek – így a Cyclonomia Műhely, a Zsámboki Biokert, vagy a Szimpla Piac - bemutatásáról szólt.

Ugo Bardi: Kitermelve - avagy miként fosztja ki a bolygónkat az ásványi javak utáni hajsza? (könyvajánló)

twentydigitcombination |

„De most komolyan, ki nem szarja le, hogy hol van vasérc?”- kérdezi a főhős kiégett, koravén földrajztanárrá lett volt osztálytársa a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című instant klasszikus filmben. És bizony, a jelenlegi, kényelmes és pazarló életvitelünket lehetővé tévő rengeteg nyersanyagokról sokszor tudomást sem veszünk, azokra adottságként tekintünk. Pedig a Föld mélyének a kincsei azok, amelyek végső soron leginkább meghatározták az emberiség eddigi történelmét – vagy legalábbis azt a történeti léptékben rövid periódust, amit immár nem vadászó-gyűjtögetőként töltöttünk. Ugo Bardi, a firenzei egyetem fizikai kémia tanára, a Római Klub tagja azt a fantasztikus utat mutatja be, amelyet a bányászat kezdetei óta bejárhattunk, kitekintve abba a jövőbe, amerre ez az út a továbbiakban vihet minket.

Téved-e a zöld troll?

twentydigitcombination |

Nemrégiben a Kapitalizmus nevű blog, válaszul egy, a Facebook-felületükön hozzájuk intézett, szándékoltan provokatív kérdésére (Idézem: „A Kapitalizmus blog mikor értekezik már arról is, hogy lehetne a GDP-t csökkenteni – megmentendő a bioszférát és az emberiséget?”) lehozta a „Válasz egy zöld trollnak” című írást, amit ezúton ajánlok mindenkinek tanulmányozásra. Ugyanakkor attól tartok, egyfajta süketek párbeszédének lehettünk tanúi, amely sem a „zöld”, sem a „kapitalista” olvasókat nem segítette világképük eltéréseinek összeegyeztetésében.

Bolygónk boldogtalan elfogyasztása

szerkesztőség |

"Egy ember annál gazdagabb, minél több dolgot tud nélkülözni" – vélte a tizenkilencedik századi amerikai író, Henry David Thoreau. E gondolat ma a többség számára abszurdnak tűnik. Az euro-amerikai civilizáció egyik uralkodó mítosza ugyanis az, hogy boldogságunkat az anyagi javak minél nagyobb mértékű birtoklásával érhetjük el. E mítosz annak ellenére él és virul, hogy az emberiség összes nagyobb vallása és a társadalomtudományok egyaránt tagadják igazságát.

A LEGO-Shell-Greenpeace-ügy margójára

twentydigitcombination |

Az elmúlt héten bejárta a hír a sajtót: a LEGO a Greenpeace nyomására felmondta az együttműködést a Shell-el az olajcég sarkvidéki fúrásai miatt, így ha a jövőben tartálykocsit vagy benzinkutat építenénk a generációkon átívelő, méltán népszerű dán építőkockákból, azon nem a kagylós logó fog díszelegni. A gyerekeink kedvenc játéka végre nem egy gonosz, természetet kizsákmányoló multit népszerűsít majd, hurrá-hurrá, mindenki boldog, különösen a jegesmedvék. Ilyen egyszerű és fekete-fehér ez a történet? Everything is awesome? Naná, hogy nem!

A kijózanodás dinamikája

twentydigitcombination |

Egy kisebbségi és kezdetben nem túl népszerű vélemény azonban, ha már elér egy kritikus tömeget, villámgyorsan, önmagát erősítő módon többségi véleménnyé változhat. Egy kutatás szerint, ahonnan a következő diagram származik, ez a határ ott húzódik, ahol a népesség 10%-a elfogad egy adott nézetet.

Egy kisebbségi és kezdetben nem túl népszerű vélemény azonban, ha már elér egy kritikus tömeget, villámgyorsan, önmagát erősítő módon többségi véleménnyé változhat. Egy kutatás szerint, ahonnan a következő diagram származik, ez a határ ott húzódik, ahol a népesség 10%-a elfogad egy adott nézetet. Az alábbi ábrán piros szín jelöli a kezdetben kisebbségi nézet gyors terjedését a billenőpontot túllépve.

...

„Hajszálcsöves folyamatok zajlanak, csinálod, aztán hirtelen beérik. A hatvanas években gátlástalanul köpködtek az utcán, szlalomoztál a járdán, ha nem akartál belelépni. A házunk falán volt egy szép kis szecessziós Földre köpni tilos! tábla. Ma nem köpködnek, és ez úgy kezdődött, hogy elkezdtek nem köpködni."

Cikkajánló – júniusi és júliusi termés

twentydigitcombination |

Miért szeretik a fókák az offshore szélfarmokat? Merthogy úgy látszik, valamiért nagyon vonzza őket. Elképzelhető, hogy segíti őket a táplálékszerzésben, hiszen a halászatra ezeken a részeken - szerencsére - nincs mód. (angol)

Ökologikus építészet, társadalmi innovációk. Egy remek szintézis az ökológiai válság mélyebb kulturális hátteréről és az arra való válaszlehetőségekről, nem csak az építészet szemszögéből...

Frissebb postokÖregebb postok