Regisztáció

Mivel fenyeget a transzatlanti polip?

felician |

A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) terve joggal ébreszt aggodalmakat, legalábbis az itt vázolt területeken. Miközben lehet komoly geostratégiai fontossága a két gazdasági rendszer összecsiszolásának, félő, hogy olyan gazdasági létezők beszivárgásához is trójai falóul szolgálhat mindez, amelyekkel nem jó együtt élni.

Kreatív gyász, avagy a krízis, mint lehetőség

twentydigitcombination |

Véleményem szerint sokan olyan narratívát húznak rá a „gyász öt fázisára”, amelyik a remény legkisebb szikráját sem engedi meg és emiatt több szempontból is kontraproduktív lehet. Nevezetesen, azokra gondolok, akik úgy értelmezik az öt fázis folyamatát, mint annak szükségszerű elfogadását, hogy a világ, az emberi civilizáció és benne mindannyian (akár már rövid távon) pusztulásra, megsemmisülésre van ítélve. Viszont nem dolgozhatunk-e azért, hogy a mai civilizációs vívmányok és értékek - úgymint a modern orvoslás, vagy az internet jelentette példátlan információbőség - zöme fennmaradjon, miközben átalakítjuk a gazdaságot egy szerényebb, a biofizikai határokon túlnyúlni nem kívánó működési módra? Egy olyan világba, ahol a túlfogyasztás vadhajtásait lenyesegettük, míg a megmaradó erőforrásokkal minél több ember számára egy a mai nyugatinál egyszerűbb, de elfogadható életszínvonalat biztosítunk? Ahol a „pörgés” és a felhalmozás nem önmagáért való érték?

Az akácot Árpád apánk hozta a Kárpát-medencébe

Takács-Sánta András |

Végre valaki ki merte mondani az igazságot! És nem is akárki. Nem ám Béla bácsi a röjtökmuzsaji kocsmából három feles után. Maga Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter volt az, aki a nyilvánosság előtt elsőként leplezte le a gonosz ballibek akác-összeesküvését.

Kevesebb idiótát! - Hogyan törhetne át az ökológiai politika?

Takács-Sánta András |

Ha az ökológiai válság valóban az emberiséget fenyegető legfőbb probléma, a politika egyik kiemelt témájának kellene lennie. Valójában ez köztudottan nincs így, legalábbis Magyarországon bizonyosan ez a szomorú helyzet. Vajon mire volna szükség ahhoz, hogy a környezeti problémák kiemelt politikai napirenddé váljanak, illetve ahhoz, hogy ennek nyomán az ökológiai szempontok hatékonyan érvényesülhessenek a politikai döntéshozatalban?

Mit ültessünk akác helyett? V/V – Ajánlott más gazdálkodási formák és Epilógus

felician |

Igaz, a gyepgazdálkodás több adminisztrációval, utánajárással jár, nagyobb gazdálkodási tudást feltételez – azt ugyanis senki nem vitatja, hogy a legkevesebb földhasználati szakértelmet és területgondozást valóban az akácos igényli. Ezért is kedvelik annyira a termőföldszerzésre rövidtávon megtérülő beruházásként tekintő (ezt elváró) tulajdonosok, akiknek gyakran semmi köze a helyben élő gazdálkodókhoz.

Frissebb postokÖregebb postok